Lakritspannacotta med bärsås

Jag är en riktig lakritsälskare, så finns de en möjlighet att stoppa in lite lakrits i mina bakverk så gör jag de gärna.
 
Lakritspannacotta
ca 4-6 port
 
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1,5 msk lakritsgranulat
3 st gelatinblad
 
Bärsås
200 gr hallon el jordgubbar (fryst eller färsk spelar ingen roll)
socker efter smak
ca 3/4 dl vatten
 
Garnering
lakritsflakes
 
Gör så här:
 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
 
3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret samt lakritsgranulatet. Låt koka upp. Rör om och låt puttra i 2-5 min (för att få ut mer smak ur vaniljstången) Om du använder vaniljsocker räcker det att det bara kokar upp.
 
4. Ta upp vaniljstången och släng den.
 
5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig).
Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbalden i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.
 
6. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.
 
7. När den stelnat kan du hälla på bärsåsen samt garnera med lite lakritsflakes
 
Bärsås:
 
1. Lägg bären i en kastrull och häll på vatten samt ev socker.
 
2. Låt koka på medelhög värme tills bären är mosiga.
 
3. Mixa bären med en mixerstav eller i en mixer.
 
4. Låt såsen kallna innan du häller upp den på pannacottan.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: