0 Läs mer >>
Trots att julen är slut så kan man fortsätta baka godis, för snart är de nyår och då passar dessa utmärkt på dessertbordet.
 
Krispiga godisrutor
ca 26 st
 
50 g smör
100 g Dumlekolor (ca 12 st)
140 g Mars choklad (2 st dubbelbitar)
5 dl Rice Krispies
100 g mjölkchoklad
 
1. Smält ihop smör, Mars och Dumlekolor på svag värme till en jämn massa.
 
2. Tag av kastrullen från värmen och rör ner Rice Krispies så att allt blandar sej.
 
3. Tryck ut massan i en avlång bakform med bakplåtspapper i.
 
4. Smält mjölkchokladen och bred ett lager på toppen i formen.
 
5. Låt stelna i kylen i en timme. Tag fram formen och låt stå i rumstemperatur en kvart innan de skärs i bitar.
 
 
 

Krispiga godisrutor

0 Läs mer >>
De sista jag bakade är en sån där grej jag brukade baka när jag var yngre, väldigt lätt och mycket gott =)
 
Chokladbräck
ca 12 st
 
300 gr ljus choklad
ca 5-7 dl rice krispies
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Smält chokladen antingen i micron eller över ett vattenbad.
 
2. Blanda i Rice krispies i den smälta chokladen och rör ihop så att alla ris blir chokladtäckta.
 
3. Dela sen upp smeten i bullformar eller direkt på en bakpappaerklädd plåt och låt stelna.
 
 
En bild på allt jag bakade
 
 
 

Choklad bräck

0 Läs mer >>
Här kommer de andra receptet på mitt julgodis som jag bakade i år.
 
Lakritsbollar
ca 25 st
 
4 dl havregryn
1 dl florsocker
1 1/2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1-1/2 msk lakritspulver
1/2 dl riven kokos
100 g smör, rumsvarmt
ca 1 msk vatten
 
Garnering
lakritsströssel / lakritsgranulat
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda havregryn, florsocker, kakao, vaniljsocker, lakritspulver, kokos och smör i en bunke. Tillsätt lite vatten om smeten är torr.
 
2. Rulla bollar av smeten och rulla dem i strösslet/ lakritsgranulatet. Förvara bollarna i kylskåpet, men ta fram ca 30 min innan de ska ätas så de hinner bli lite mjuka igen.
 

En bild på allt jag bakade
 
 

Lakritsbollar

0 Läs mer >>
Häromdagen satte jag igång med julgodis baket...de blev mycket lakritsinspirerat men jag älskar ju lakrits!! De blev tre olika sorter som jag nu kommer ge recept på. Vi börjar med den första:
 
Lakritsknäck
ca 60 st
 
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 msk lakritsgranulat
1/2 tsk salmiakarom
1 tsk svart hushållsfärg
40 gr smör, rumsvarmt
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Koka grädde, socker, sirap och lakritsgranulat tills massan håller för kulprovet. Rör om med en träslev emellanåt.
 
2. Tillsätt salmiakarom, svart färg och smör. Fyll i knäckformar. Låt knäcken svalna.
 

Här får ni även en bild på allt godis jag bakade
 
 

Lakritsknäck

1 Läs mer >>
Eftersom de är jul snart och julbaket är i full gång tänkte jag att ni skulle få en lite juligare version av den klassiska kondisbiten dammsugare. Denna är perfekt att göra om man får över en del av pepparkaksdegen efter pepparkaksbaket.
Till dessa använde jag en sats pepparkaksdeg (köpt) som jag kavlade ut och gjorde en sats pepparkakor och de som blev kvar runt om gjorde jag dammsugarna på.
 
Pepparkaks dammsugare
ca 20 st
 
ca 1/2 sats köpt pepparkaksdeg
ett tårtlock i marsipan i valfri färg (går att köpa i vilken matbutik som helst)
100 g vit choklad
 
1. Rulla ut pepparkaksdegen till en tjock rulle,  ca 1- 1,5 cm tjock.
 
2. Ta fram de färdiga tårtlocket och lägg pepparkaksrullen på marsipanen och rulla sedan in degen i marsipanen.
 
3. När du kommit runt så marsipanen täcker pepparkaksdegen så skär du av marsipanen längs kanten.
 
4. Rulla allting lite så hela rullen blir jämn och fin.
 
5. Du skär upp dammsugarna i lämplig storlek, jag skär mina i ca 3-4 cm stora bitar.
 
6. Smält chokladen över vattenbad och doppa ändorna på dammsugarna.
 
7. Låt dom stelna på bakplåtspapper eller ett galler innan ni avnjuter dom.
 
 
 
 
 
 

Pepparkaks dammsugare