0 Läs mer >>
Denna kaka kan man inte bara ta en bit av, den är så ljuvligt god med sitt täcke av vaniljglasyr och kokos.
 
Choklad & vaniljmums kaka
12-15 bit
 
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
75 g smör, smält
3/4 dl mjölk
2 1/4 dl vetemjöl
 
Glasyr
1,5 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
35 g smör, smält
2-4 tsk vatten
 
Garnering
Kokos
 
GÖR SÅ HÄR
 
1. Sätt ugnen på 180 grader.
 
2. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en smet. Om du vispar för länge blir kakan tung och seg.
 
3. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 min. Känn med en provsticka så att den är klar. Låt den svalna innan du tar bort kanten på formen.
 
5. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
 
6. Bred ut glasyren över kakan när den kallnat och strö över kokos. Låt den stelna och skär sedan kakan i bitar.
 
 
 

Choklad & vaniljmums ...

0 Läs mer >>
Här har ni en saftig och riktigt snygg kaka att bjuda på.
 
Zebrakaka
ca 12 bit
 
4 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
1msk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
 
Till mörka smeten
3 msk kakao
 
Till ljusa smeten
3 msk vetemjöl
 
Garnering
Florsocker
 
GÖR SÅ HÄR
 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
 
3. Tillsätt mjölk, smör, vaniljsocker, bakpulver, salt och mjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
 
4. Häll över 5-6 dl smet i en annan skål och vispa ner kakaon i den.
 
5. Tillsätt mjöl i den ljusa smeten så att den får samma konsistens som den med kakao.
 
6. Häll ca 1/2 dl ljus smet i mitten på den smorda formen.
 
7. Häll sedan 1/2 dl av den mörka smeten i mitten på den ljusa smeten i formen. Då flyter den ljusa smeten ut mot kanterna. Fortsätt att varva den vita och bruna smeten genom att hela tiden hälla en ny liten klick smet i mitten. Försök att avsluta med den ljusa smeten.
 
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 45-55 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt kakan svalna i formen. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.
 
 

Zebrakaka