0 Läs mer >>
Inte vilka drömmar som helst utan lakritsdrömmar.
 
Lakritsdrömmar
ca 30 st
 
100 gr smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
4 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 tsk lakritspulver
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Vispa smör, socker och vaniljsocker. Häll i oljan, lite i taget under omrörning.
 
2. Blanda mjöl, lakritspulver och hjorthornssalt och rör ner i smeten. Låt smeten stå kallt en stund så är de lättare att forma till bollar sen.
 
3. Rulla små bollar av smeten och lägg på en bakpappersklädd plåt.
 
4. Grädda i 150 grader mitt i ugnen i 25-30 min. När halva tiden har gått, tryck till bollarna lite försiktigt med en gaffel så dom blir lite plattare (dom kommer spricka lite i kanterna men de ska dom göra).
 
 
 

Lakritsdrömmar

0 Läs mer >>
Ungherrar
ca 60-70 st
 
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
250 gr smör (rumstempererat)
 
Garnering 
1 ägg
pärlsocker
 
1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
 
2. Arbeta in smöret och låt därefter degen vila kallt i en timme.
 
3. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
 
4. Arbeta ut degen i längder på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till längderna.
 
5. Vispa upp ett ägg lätt i en skål. Pensla sedan längderna med ägget och ha på pärlsocker.
 
6. Grädde mitt i ugnen i ca 10 min, tills längderna fått fin färg. Låt svalna lite grann, skär sedan längderna i bitar medan de fortfarande är lite varma.
 
 
 

Ungherrar

0 Läs mer >>
En underbart god frasig kaka.
 
Toscakaka
 
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
 
Glasyr:
 
50 g smör
1 msk vetemjöl
1 dl flagad mandel
1/2 dl strösocker
1 msk grädde
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
 
3. Vispa smör och socker poröst.
 
4. Vispa i äggen ett i taget.
 
5. Därefter blandas vetemjöl och bakpulver i.
 
6. Häll till sist i grädden.
 
7. Häll smeten i formen och grädde i ugn ca 30 minuter.
 
8. Gör glasyren medans kakan gräddas. Smält smöret, rör i mjölet och därefter resten av ingredienserna.
 
9. Ta ut kakan och glasera den.
 
10. Därefter sätts den in i ugnen igen ca 15-20 min, tills glasyren får en gyllenbrun färg.
 
 

Toscakaka

0 Läs mer >>
Vem kan motstå en biskvi eller två...eller tre...
 
Biskvier
12 st
 
Botten
300  g mandelmassa
1-2   äggvitor
 
Fyllning
150  g smör, rumsvarmt
1,5  dl florsocker
0,5  msk vaniljsocker
1  msk kakao
 
Glasyr
150  g mörk choklad
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Riv mandelmassan till bottnarna på ett rivjärn. Blanda med äggvita till en smidig smet.
 
2. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem med handen så att det blir runda bottnar, ca 5 cm i diameter.
 
3. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Låt bottnarna kallna. Vänd dem sedan med släta sidan upp.
 
4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Lägg en klick i mitten på varje botten, se till att den släta sidan är uppåt. Dra ut och ner fyllningen med hjälp av en slickepott så att fyllningen blir lite toppig och når ända ut i kanterna. Ställ i kyl att stelna i minst 1 timme.
 
5. Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad.
 
6. Doppa varje kaka i den smälta chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Förvara kakorna kallt. Kakorna går att frysa men chokladen kan ändra färg.
 
 

Biskvier

1 Läs mer >>

En cheesecake med smak av jul.

 

Pepparkakscheesecake med vit choklad

12–14 bitar

Botten

ca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)

ca 200 g pepparkakor

80 g smör, smält

Fyllning

200 g färskost, t ex philadelphia

3 äggulor


1 dl florsocker


1 tsk vaniljsocker


3 dl vispgrädde, vispad

150 g vit choklad, smält

3 äggvitor

Garnering

½–1 apelsin, rivet skal

ev några pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).

3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera ev med pepparkakor.

 

 
 

Pepparkakscheesecake ...

0 Läs mer >>
Till jul gjorde jag dessa och de blev otroligt uppskattade.
 
Mintkakor
26-30 st
 
1 äggvita
3–4 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker
200 g mörk choklad

Garnering

ev strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.

2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.

3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.

4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.

5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.

 

 

Mintkakor

1 Läs mer >>
En superlyxig tårta som tar lite tid att göra, men är sååå värt mödan.
 
Kladdkaksbotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
1 msk ljus sirap
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
 
Blåbärsmousse:
200 g blåbär
1 dl strösocker
3 äggvitor (1 dl)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad
 
Hallonmousse:
200 g hallon
1 dl strösocker
3 äggvitor (1 dl)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad
 
Gelé:
50 g blåbär
50 g hallon
1/2 dl strösocker
vatten
2 gelatinblad
 
SÅ HÄR GÖR DU:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret,låt svalna. Vispa ägg och socker.
Tillsätt de torra ingredienserna och sist smöret.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (minst 26 cm). Smörj formen och pudra den med mjöl.
Häll smeten i formen i ett jämt lager.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min, kakan ska vara kladdig.
Låt kallna.
 
Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm blåbären i en kastrull.
Passera dem genom en sil, häll tillbaka saften/purén i kastrullen och värm tills purén nästan kokar.
Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma purén, rör tills de smälter.
Låt svalna.
Vispa äggvitrona med sockret till en blank styv marängsmet.
Vispa grädden.
Blanda den svalnade purén med grädden och vänd sedan ner marängsmeten.
Fördela blåbärsmoussen i springformen ovanpå kladdkakan, jämna till ytan noga.
Ställ i kylen så moussen börjar stelna.
Gör hallonmoussen på samma sätt som blåbärsmoussen.
Fördela den ovanpå blåbärsmoussen, jämna till ytan noga.
Ställ i kylen tills moussen har stelnat helt (kan ta några timmar, gärna över natten)
 
Gelé:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm bären i en kastrull så de saftar sig, passera genom en sil och häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt socker och fyll upp med vatten till 2 dl.
Värm blandningen, krama ur gelatinbladen och lägg i dem, rör tills de smält.
Låt blandningen svalna och häll sedan över den kalla moussetårtan.
Ställ i kylen tills gelén stelnat.
 
 
 
 
 
 

Hallon- och blåbärsmo...

0 Läs mer >>
Får du mycket folk på bjudningen...här kommer ett recept på småkakor i massor.
 
Danska Kransekager
ca 40 st
 
500 g mandelmassa
1 äggvita
rivet skal av 1 citron
ca 2-3 dl vetemjöl
 
Dekoration:
Florsocker
vatten
karamellfärg
 
1. Riv mandelmassan och vispa den tillsammans med äggvita och citronskal till en tjock slät massa.
 
2. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen går att hantera men fortfarande lite kladdig.
 
3. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till lite tjockare än fingertjocka längder. Nyp till degen på ovansidan så längderna blir trekantiga.
 
4. Skär längderna i ca 6-7 cm långa bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
 
5. Grädda mkitt i ugnen i ca 15 min till de fått färg, men de ska fortfarande vara mjuka inuti.
 
6. Låt kakorna svalna helt och dekorera med tjock kristyr (mycket florsocker utblandat med lite vatten), gärna färgad i olika färger.
 
 
 
 

Danska kransekager

1 Läs mer >>
Har du några bananer som är på väg att måsta kastas...gör inte de utan baka en underbar kaka på dem istället.
 
Banankaka
 
50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl mjöl
0,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
2 övermogna bananer
 
1. Smält smöret och låt de svalna.
 
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel och blanda ner de i smeten.
 
3. Häll i de smälta smöret och mosade bananer samt mjölken, blanda ihop allt till en slät smet.
 
4. Smörj och bröa en form, häll i smeten och grädda i ugnen i 175 grader i 40-50 minuter.
 
 
 

Banankaka

3 Läs mer >>
En riktigt smaskig paj som man inte bara kan ta en bit av.
 
Hallonpannacottapaj   8-10 bit
 
Pajdeg
12 st digestivekex
75 gram smör
 
Fyllning
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 gram hallon
200 gram philadelphiaost
 
Färska bär till garnering
 
 
1. Kör kex och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en smord bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
 
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
 
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sej.
 
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
 
5. Mixa hallonen till en puré med en mixerstav eller i matberedare. Rör ner philadelphiaosten och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
 
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.
 
 
 

Hallonpannacottapaj

0 Läs mer >>
En liten sats kakor vid oväntat främmande.
 
Havre choklad cookies
ca 8-10 st
 
1 tsk bakpulver
1 dl mjöl
4 msk strösocker
30 g smör
2 tsk vatten
1/2 dl havregryn
1/2 dl hackad ljus choklad
 
1. Hacka chokladen.
 
2. Blanda ihop resten av ingredienserna och chokladen.
 
3. Gör små bollar av degen och platta ut dem något, gärna med en gaffel.
 
4. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 min.
 
 
 

Havre choklad cookies

0 Läs mer >>
Bara för att de inte är jul så betyder de inte att man inte kan baka med den underbara kryddan saffran.
 
Gyllene tigerkaka
 
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (Dr. Oetker)
2 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl gräddfil
1 msk kakao
1 msk Saffransarom (Dr. Oetker)
 
1. Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 liter. Smält smöret.
 
2. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
 
3. Rör ihop äggblandningen med gräddfil, avsvalnat smör och mjölblandningen.
 
4. Rör samman till en jämn smet men vispa inte i onödan.
 
5. Dela smeten i två skålar. drygt hälften av smeten i den ena skålen och knappt hälften i den andra.
 
6. Blanda den större smeten med saffran och den mindre mängden med kakao.
 
7. Häll hälften av den gyllene smeten i formen. Häll på kakaosmeten och resten av den ljusa. Dra med en gaffel genom smeten så kakan blir tigerrandig.
 
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 timme. det går att grädda med eller utan varmluft. Gräddningstid och temperatur är densamma.
 
 
 

Gyllene tigerkaka

0 Läs mer >>
Klassiska brownies men med en twist.
 
Polkagrisbrownies
ca 18 st
 
150 g mörk choklad
50 g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
75 g polkagrisar, krossade
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Smält chokladen och smöret i en kastrull tillsammans, ställ åt sidan.
 
3. Vispa socker och ägg pösigt.
 
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och polkagrisarna.
 
5. Blanda den smälta chokladen med äggsmeten. Vänd i mjölblandningen.
 
6. Lägg ett bakplåtspapper i en form (20x30 cm) och häll i smeten.
 
7. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min.
 
 
 

Polkagris brownies

0 Läs mer >>
Snabbt, enkelt och supergott!!
 
Snickerskaka
ca 35-40 st
 
250 g margarin, ej smält
9 dl havregryn
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
250 g nougat
2 dl salta nötter ex jordnötter
 
1. Blanda margarin, havregryn, socker och bakpulver till en "smuldeg".
 
2. Bred ut degen i en form ca 30x40 cm.
 
3. Grädda i 200 grader i ca 10-15 min.
 
4. Hyvla nougaten över den varma kakan, bred ut med en kniv över hela kakan.
 
5. Strö hackade nötter ovanpå. Låt svalna något innan du skär den i lagom stora bitar.
 
6. Går bra att frysa in.
 
 
 
 

Snickerskaka

2 Läs mer >>
En gammal favorit men ack så god!
 
Kubb
ca 30 st
 
13 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk hjorthornssalt
250 gr smör
2,25 dl mjölk
1 ägg
1-1,5 tsk bittermandelarom
 
Garnering:
pärlsocker
 
1. Blanda mjöl, socker, bakpulver och hjorthornsalt i en bunke.
 
2. Smält smöret och blanda i mjölken.
 
3. Vispa upp ägget och tillsätt bittermandelaromen och häll i smörmjölken.
 
4. Häll i smörmjölken i de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg.
 
5. Forma degen till en rulle och dela den i 30 st lika stora delar.
 
6. Doppa ena sidan i pärlsocker och lägg på en plåt. Grädda i 225 grader i 8-10 min.
 
 
 

Kubb

0 Läs mer >>
Denna mjuka kaka är gudomlig!! Superlätt att göra och jag lovar att den kommer göra succé på fikabordet.
 
Kanelbullesockerkaka
12-14 bitar
 
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
 
Fyllning
1 msk mald kanel
0,75 dl strösocker
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
 
2. Tillsätt filmjölk, vaniljsocker, bikarbonat och mjöl och blanda allt till en slät smet.
 
3. Häll en tredjedel av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1,5 liter. Blanda kanel och socker. Strö över en tredjedel av blandningen i formen.
 
4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
 
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40-45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.
 
 
 

Kanelbullesockerkaka