0 Läs mer >>
Ibland kanske man inte har så lång tid på sej att baka nåt om man tex får oväntat besök...då passar dessa frasiga äppelpinnar perfekt, då de både går snabbt och är supergott.
 
Frasiga äppelpinnar med koladipp
ca 14-16 st
 
2 smördegsrullar (finns färdiga ark att köpa på rulle)
1 ägg
1 msk vatten
1 rivet äpple
4 msk äppelmos
4 msk socker
1-2 tsk kanel
1 burk karamelliserad mjölk
4 msk mjölk
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
 
2. Blanda äpple, äppelmos, socker och kanel i en bunke.
 
3. Rulla ut smördegsarket. Bred på äppelmassan över hela ytan men lämna 1 cm fritt runt alla kanter.
 
4. Lägg de andra smördegsarket över och försegla/nagga alla kanterna med en gaffel.
 
5. Vispa ägget tillsammans med 1 msk vatten och pensla hela arket.
 
6. Sprinkla socker och kanel över hela arket. Skär sedan med en pizzaslicer ut stavar/pinnar ca 1 cm breda.
 
7. Lägg pinnarna på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum emellan.
 
8. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min till de har fått en gyllenbrun färg.
 
9. DIP:  Vispa ihop den karamelliserde mjölken med 4 msk mjölk.
 
10. Ät och njut!
 
 
 

Frasiga äppelpinnar m...

0 Läs mer >>
Till nyår var det jag som skulle göra efterrätten och då gjorde jag denna goda cheescake.
 
Cheescake med passionsfrukt
10-12 bit
 
Kakbotten
15 st digistivekex
75 g smör
 
Fyllning
4 st gelatinblad
2 st ägg
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal och saft
 
Glasyr
1 st gelatinblad
1 msk socker
4 msk vatten
4 st passionsfrukter
 
Botten
1. Krossa kexen fint.
 
2. Smält smöret.
 
3. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i en rund form med avtagbar botten, ca 20-22 cm i diameter.
 
4. Ställ i kylen.
 
Fyllning
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
 
2. Dela äggen i gulor och vitor.
 
3. Blanda gulor, philadelphiaosten, creme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
 
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
 
5. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen.
 
6. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften.
 
7. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning.
 
8. Håll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.
 
Glasyr
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.
 
2. Hetta upp socker och vatten i en kastrull.
 
3. Krama ur gelatinbladet och låt den sedan smälta i sockervattnet.
 
4. Skrapa ur passionfrukterna ner i sockervattnet och rör om.
 
5. Låt svalna.
 
6. Häll över fyllningen på kakan försiktigt.
 
7. Låt stelna i kylen i minst en timme.
 
 
 

Cheescake med passion...