0 Läs mer >>
I år ville jag inte baka vanliga lussebullar så de fick bli en lusselängd.
 
Lusselängd
2 st
 
2 kuvert saffran
3 dl mjölk
50 g färsk jäst för söt deg
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
Mandelmassa
Mandel
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Mortla saffran med lite socker.
 
2. Häll mjölk i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret. Häll upp i en stor bunke.
 
3. Smula ner jästen i mjölken.
 
4. Rör sedan ner det mjuka smöret, socker, salt och ägg i mjölken.
 
5. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. Den kan gärna vara lite kladdig, hellre kladdig än helt torr.
 
6. Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
 
7. Ta upp degen, dela den i två bitar. Kavla ut till en stor rektangel.
 
8. Riv mandelmassa över degplattan, hyvla eventuellt några skivor smör och lägg ovanpå, samt strö över lite hackade rostade mandlar.
 
9. Rulla sedan ihop degen till en lång korv. Lägg på plåt med papper under. Klipp jack i degen så att en "fläta" bildas. Gör punkt 8-9 även med den andra biten deg.
 
10. Låt jäsa ca 30 minuter.
 
11. Pensla med ägg, strö över mer hackad mandel eller pärlsocker och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter.
 
 

Lusselängd