2 Läs mer >>
Dessa wienerbröd kan du baka även fast du helt saknar bakkunskaper ;)
 
Falska wienerbröd
ca 20 st
 
10 st rektangulära smördegsark (finns i frysdisken på affären)
marsankräm (välj den som ska kallvispas med mjölk)
 
Garnering
Florsocker
 
GÖR SÅ HÄR
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
 
2. Tina och dela smördegsarken på mitten så att de blir kvadratiska.
 
3. Vispa iordning marsankrämen enligt anvisning på paketet och låt den stå kallt en liten stund. Se till så att de blir en kräm och inte för lös.
 
4. Blöt hörnen på smördegsarken med lite vatten och vik in dom mot mitten.
 
5. Lägg en rejäl klick med marsankräm i mitten av arket.
 
6. Grädda mitt i ugnen i ca 18-22 min så att de har fått lite färg. De kommer resa sej mycket i ugnen men sjunker sedan ihop när du tar ut dem ur ugnen.
 
7. Låt de svalna innan du sedan pudrar lite florsocker på dem.
 
 

Så här ser de ut innan de åker in i ugnen
 
 

Falska wienerbröd

3 Läs mer >>
Inuti denna saftiga chokladkaka gömmer sej en kokosfyllning.
 
Chokladkaka med kokosgömma
ca 12 bitar
 
340 g smör, rumsvarmt
355 g socker (knappt 4 dl)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
280 g vetemjöl (5 dl)
55 g kakao (1,4 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
340 g yoghurt (3,4 dl)
 
Fyllning
170 g riven kokos
175 g sötad kondenserad mjölk (ca 1,2 dl)
 
Garnering
1 1/4 dl vispgrädde
140 g mörk choklad, hackad
ca 1 msk riven kokos
 
GÖR SÅ HÄR
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en djup sockerkaksform, ca 2,3 liter.
 
2. Vispa smöret krämigt. Tillsätt gradvis socker och vaniljsocker. Vispa i äggen ett i taget.
 
3. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner blandningen i smörsmeten växelvis med yoghurten. Blanda försiktigt till allt är blandat.
 
4. Fyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
 
5. Klicka i hälften av sockerkakssmeten i formen. Lägg försiktigt en ring av fyllningen i mitten av smeten, den ska inte nudda ytter eller innerkanten på formen. Klicka försiktigt över resten av smeten. Formen kommer att fyllas nästan upp till kanten.
 
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 75 min. Kakan höjer sig ganska lite och kommer att få en liten skorpa. Låt kakan svalna i formen i ca 60 min, Stjälp upp kakan och låt den svalna helt på galler.
 
7. Garnering: Värm grädden i en kastrull. Ta bort den från plattan och rör ner chokladen tills den smälter. Häll chokladen över kakan och toppa med kokos.
 
 
 

Chokladkaka med kokos...

3 Läs mer >>
Oftast gör man ju denna underbara kaka i långpanna men om man inte är så många så kan man ju naturligtvis göra den i en rund form så här ska ni få de receptet.
 
Rund kärleksmumskaka
ca 10-12 bit
 
3 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 dl kakao
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
125 g smör, smält
1 dl mjölk
 
Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 1/2 dl florsocker
1 msk starkt kaffe
ev lite vatten
 
Garnering
riven kokos
 
GÖR SÅ HÄR
 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa allt till en slät smet.
 
2. Häll smeten i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
 
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38-40 min. Låt den svalna i formen.
 
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
 
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
 
 
 

Rund kärleksmumskaka

3 Läs mer >>
Jag har tidigare bakat biskvier här i bloggen men denna gång valde jag att täcka dom i vit choklad, samt dekorera dem med lite mjölkchoklad.
 
Biskvier
12 st
 
Botten
300  g mandelmassa
1-2   äggvitor
 
Fyllning
150  g smör, rumsvarmt
1,5  dl florsocker
0,5  msk vaniljsocker
1  msk kakao
 
Glasyr
150  g mörk choklad
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Riv mandelmassan till bottnarna på ett rivjärn. Blanda med äggvita till en smidig smet.
 
2. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem med handen så att det blir runda bottnar, ca 5 cm i diameter.
 
3. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Låt bottnarna kallna. Vänd dem sedan med släta sidan upp.
 
4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Lägg en klick i mitten på varje botten, se till att den släta sidan är uppåt. Dra ut och ner fyllningen med hjälp av en slickepott så att fyllningen blir lite toppig och når ända ut i kanterna. Ställ i kyl att stelna i minst 1 timme.
 
5. Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad. Ha gärna i en tesked solrosolja/kokosfett i den smälta chokladen så blir den lite mjukare i konsistensen.
 
6. Doppa varje kaka i den smälta chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Dekorera gärna med en choklad i en annan färg.  Förvara kakorna kallt. Kakorna går att frysa men chokladen kan ändra färg.
 
 

Vita biskvier

0 Läs mer >>
Här ska ni få ett recept på den klassiska kladdkakan med en liten twist...nämligen ett härligt krispigt mjölkchokladtäcke.
 
Krispig mjölkchokladkladdkaka
ca 10-12 bit
 
125 g smör
2 3/4 dl strösocker
3 ägg
4 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
 
Krispig mjölkchokladganache
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad, bruten i bitar
2-3 dl Rice Krispies
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
 
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 22-23 cm i diameter, med löstagbar kant.
 
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22-25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.
 
4. Krispig mjölkchokladganache: Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i eftervärmen. Rör om till en slät smet.
 
5. Låt chokladganachen svalna helt och stelna något innan du rör ner Rice Krispies-flingorna. Om du rör ner dem för tidigt kan de bli sega av den blöta chokladen. Bred ut ganachen på kladdkakan och låt den stelna helt. Skär kakan i bitar med en vass kniv.
 
 
 

Krispig mjölkchokladk...

1 Läs mer >>
Denna efterrätt är såååå god åh sååå enkel att göra.
 
Mangomousse
4 port
 
2 dl Lindahls turkisk yoghurt
1 pkt vaniljvisp
1 burk mangopuré (barnmatsburk)
3 gelatinblad
2 msk färskpressad apelsinjuice
 
Vispa vaniljvisp och blanda sedan i yoghurten samt mangopurén.
Lös gelatinbladen i lite varm apelsinjucie och blanda ner i smeten.
Häll upp i glas på fot och låt stå kallt ca 30 min och garnera sedan med nån god frukt som tex kiwi eller färska hallon.
 
 

Mangomousse

0 Läs mer >>
Detta blir en lite hyllning till min svärfar som tyvärr gick bort för ett par dagar sen...han älskade småkakor så därför ska ni få ett recept på en gammal favorit.
 
Hallongrottor
ca 25 st
 
200 g smör
0,75 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,75 tsk malen kanel
4,5 dl vetemjöl
hallonsylt
 

Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker, vaniljsocker och bakpulver. Låt det stå tills smöret blivit rumsvarmt.

Ta en elvisp och kör på högsta hastighet till en jämn smet, alternativ rör med en sked.

Tillsätt kanel och vetemjölet och kör med elvisp till en jämn smet (eller använd sked).

Rulla ut degen till en lång rulle och dela den i 30 bitar. (Om man gjort detta recept någon gång förut så man vet ungefär hur mycket deg det ska vara till varje kaka så behöver man inte rulla ut degen och kan då bara ta en degklutt i taget ur bunken.)

Rulla varje degklutt till en rund boll. Lägg dem i bakformarna.

Ta ditt finger och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

Lägg hallonsylt i fördjupningen.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

 

 

Hallongrottor