0 Läs mer >>
Jag är en riktig lakritsälskare, så finns de en möjlighet att stoppa in lite lakrits i mina bakverk så gör jag de gärna.
 
Lakritspannacotta
ca 4-6 port
 
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1,5 msk lakritsgranulat
3 st gelatinblad
 
Bärsås
200 gr hallon el jordgubbar (fryst eller färsk spelar ingen roll)
socker efter smak
ca 3/4 dl vatten
 
Garnering
lakritsflakes
 
Gör så här:
 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
 
3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret samt lakritsgranulatet. Låt koka upp. Rör om och låt puttra i 2-5 min (för att få ut mer smak ur vaniljstången) Om du använder vaniljsocker räcker det att det bara kokar upp.
 
4. Ta upp vaniljstången och släng den.
 
5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig).
Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbalden i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.
 
6. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.
 
7. När den stelnat kan du hälla på bärsåsen samt garnera med lite lakritsflakes
 
Bärsås:
 
1. Lägg bären i en kastrull och häll på vatten samt ev socker.
 
2. Låt koka på medelhög värme tills bären är mosiga.
 
3. Mixa bären med en mixerstav eller i en mixer.
 
4. Låt såsen kallna innan du häller upp den på pannacottan.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lakritspannacotta med...

0 Läs mer >>
Idag är det våffeldagen och att göra egen våffelsmet är busenkelt!
 
Våfflor
ca 8 st
 
3 12 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smör, smält
 
1. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
 
2. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet.
 
3. Tillsätt det avsvalnande smöret.
 
4. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna.
 
5. Servera med sylt och vispad grädde.
 
 

Våfflor

1 Läs mer >>
Cake pops är perfekt på barnkalset, inte svåra att göra och uppskattas definitivt av både barn och vuxna.
 
Cake pops
ca 20-30 st
 
1 st sockerkaka (gärna med nån smak tex citron, choklad el lik)
150 g färskost ex Philadelphia
300 g vit el mörk choklad
träspett el plastpinnar
strössel
 
1. Mixa sockerkaka, gärna med citron- eller chokladsmak, som har svalnat helt. Blanda med färskosten av philadelphiatyp till en fast och smidig deg.
 
2. Rulla ca 3 cm stora bollar. Lägg på en tallrik och ställ i frysen ca 30 minuter.
 
3. Smält blockchokladen. Doppa ena änden av ett träspett i chokladen och stick ner i varje boll. Låt stelna någon minut så att den fäster.
 
4. Doppa sedan hela bollen försiktigt i chokladen, låt rinna av och garnera med strössel. Stick ner pinnen i en bit frigolit / oasis el skål med socker så att de står stadigt. Låt stelna i kylen.
 
 

Cake pops

2 Läs mer >>
Denna kaka är otroligt saftig och mjuk, väldigt enkel att göra och går snabbt att fixa.
 
Persikorutor i långpanna
24-28 bitar
 
ca 500 g konserverade persikor
4 ägg
3 dl strösocker
100 g smör, smält
1 dl mjölk
1 dl sockerlag från persikoburken
2,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
5,5 dl vetemjöl
 
Garnering
florsocker
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär persikorna i små bitar och låt dem rinna av i ett durkslag. Kom ihåg att spara 1 dl av sockerlagen.
 
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör, mjölk och sockerlag.
 
3. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker samt mjöl och tillsätt det i smeten. Rör ihop allt till en slät smet.
 
4. Häll smeten i en långpanna ca 30x36 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela persikobitarna jämnt över smeten.
 
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22-24 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar.
 
 

Persikorutor i långpa...

2 Läs mer >>
Älskar att testa nya recept så denna blev de igår....ååhhh så god och maffig den va!! Den kräver lite förberedelse så de är tyvärr inget man slänger ihop när man får oväntat främmande, men ack så god!!
 
Kladdkaka med chokladkola

3 st ägg

3,5 dl socker

2 dl mjöl

6 msk kakao

200 gr smör

1 burk kondenserad mjölk med chokladsmak (tag av etiketten och koka 1 h, svalna helt innan användning)

 

1. Smält smöret.

2. Rör ihop ägg, socker, mjöl och kakao.

3. Häll ner smöret i omgångar medans man rör till en jämn smet.

4. Smöra en form med löstagbar kant och häll i hälften av smeten.

5. Fördela kolan över hela smeten. Häll i resten av smeten så att det täcker hela formen.

6. Grädda i 32-34 min i 175 gr. (den kommer va väldigt lös men den sätter sej i kylen)

7. Låt kallna i kyl några timmar eller över natten.

8. Pudra florsocker på innan servering. Servera gärna med en klick grädde.

 
 
 

Kladdkaka med choklad...

1 Läs mer >>
Här ska ni få ett recept på riktigt stora, härliga chokladmuffins, nästan som dom på McDonalds.
 
McDonalds muffins
12 st
 
130 g smält smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 dl kakao
1,75 dl filmjölk
75 g hackad mörk choklad 70%
75 g hackad mjölkchoklad
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Förbered en muffinsplåt med 12 muffinsformar och hacka chokladen.
 
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kakao i en skål.
 
3. Vispa sedan ihop det smälta smöret med filmjölk, strösocker och ägg i en stor skål.
 
4. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en slät smet. Den kommer bli väldigt tjock och seg, du kan behöva ta hjälp av en slev eller slickepott mot slutet.
 
5. Rör ner 3/4 av den hackade chokladen och fördela sedan smeten i muffinsformarna. Varje muffinsform ska vara fylld upp till kanten.
 
6. Strö sedan över resterande choklad på toppen av varje muffins.
 
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter.
 
 

McDonalds muffins