0 Läs mer >>
Jag hittade några formar på Aliexpress där man kunde göra egna gelebjörnar, så igår provade jag och sonen att göra dessa. Det var riktigt enkelt och de blev jättegoda. Perfekt som godis till små barn när man inte vill att de ska få i sej en massa onödigt socker. Sonen älskade dem!
 
Gelebjörnar
ca 100 st
 
1,1 dl färska blåbär (eller annan frukt/bär)
3 msk vatten
1-2 msk honung (beroende på hur sött man vill ha det)
4-6 gelatinblad
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Lägg gelatinbladen i en djup tallrik med kallt vatten.
 
2. Mixa frukten med 3 msk vatten.
 
3. Häll fruktmixen i en liten kastrull och tillsätt honungen (du kan tillsätta honungen i punkt 1 om du har flytande honung)
 
4. Värm upp blandningen under medeltemperatur (den ska inte koka).
 
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Ta av kastrullen från värmen och lägg gelatinbladen i kastrullen och rör om tills de har smält ordentligt.
 
6. Ta den lilla pipetten och fyll formarna. Låt stå i kylen ca 30 min tills de har stelnat. Förvara sedan björnarna i en burk i kylen.
 
 
 

Gelebjörnar

0 Läs mer >>
Idag bakade jag de klassiska kolakakorna men jag tillsatte lite lakrits kross då sambon är ett riktigt lakrits fan och de är han och hans kollegor som ska få dessa till fredagsfikat imorgon.
 
Kolakakor med lakrits
ca 40 st
 
100 g smör
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,75 dl lakritskross tex turkisk peppar
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Rör smör, socker, vaniljsocker och sirapen pösigt. Blanda i mjölet, bakpulvret samt lakritskrosset.
 
2. Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.
 
3. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem med en gaffel så att de bildas längsgående ränder.
 
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader ca 14 minuter. Skär kakorna i sneda bitar medans de är varma.
 
 
 
 
 

Kolakakor med lakrits