0 Läs mer >>
För första gången introducerar jag något annat är söta bakverk på bloggen... nämligen bröd! Jag har alltid velat kunna baka bröd men alltid tyckt att jag har misslyckats, men tillslut lyckades jag! Detta bröd var både enkelt att göra samt att de blev gudomligt gott. Så hädanefter finns det en ny kategori här på bloggen; Bröd.
 
Trekanter i långpanna
ca 16-20 st
 

5 dl vatten

2 dl havregryn

50 g smör

50 g jäst

4 dl rågsikt

1 ägg

1 tsk salt

2 msk honung

ca 8-9 dl vetemjöl

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka upp hälften av vattnet.
2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är 37 grader.
4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
5. Tillsätt rågsikt ägg, salt, honung.
6. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 10 minuter i maskin.
7. Låt degen jäsa i 30 minuter.
8. Smörj en långpanna med smör. Jag använde en som var 35*40cm.
9. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten.
10. Skär bröden i trekanter. jag använde en degskrapa som jag doppade i lite mjöl. Strö över lite mjöl och picka bröden.
11. Låt jäsa i ca 30 minuter.
12. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet mitt i ugnen 13-14 minuter.
13. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att bryta och äta!

 

 

Trekanter i långpanna

0 Läs mer >>
Dessa kakor blir nästan som drömmar fast med en tydlig kanelsmak.
 
Kanelkakor
12 st
 

110 g rumsvarmt smör

1.5 dl socker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 msk malen kanel

4 dl vetemjöl

1 nypa salt

 

Garnering:

0.5 dl strösocker
0.5 msk malen kanel

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

2. Vispa smör och strösocker med elvisp. Vispa i ca 3 min tills smöret blivit krämigt.

3. Tillsätt ägget och vispa ihop till en slät smet.

4. Rör de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan ner dem i smeten. Knåda ihop en smidig deg.

5. Dela degen i 12 järmnstora delar och rulla varje degbit till en boll.

6. Blanda strösocker och kanel till garneringen och rulla sedan alla bollar i sockerblandningen, lägg dem sedan på plåten och platta till lite lätt.

7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

8. Tag ut och låt svalna innan du flyttar dem från plåten.

 

 

Kanelkakor

0 Läs mer >>
Dessa chokladbollar smakar som köpta Delicatobollar. Vill man inte ha så stark kaffesmak så kan man minska till hälften av mängden kaffe.
 
Delicatobollar
ca 16 st
 

100 g smör (rumsvarmt)

1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
50 g ljus choklad, smält

3 tsk kakao

1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
150 g smält ljus choklad

 

Garnering: Kokos/pärlsocker

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
2. Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Vispa till de blandas.
3. Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet.
4. Smält 50 g ljus choklad (det går bra med blockchoklad eller Marabou mjölchoklad) i en skål i mocron eller över varmt vattenbad och häll sedan ner den i smeten.
5. Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat. Ställ in i kylen 30 min.
6. Tag sedan fram den ur kylen och rulla i lagom stora bollar. Ställ sedan in den i frysen i 30 min.
7. Smält 100 g ljus choklad och rulla bollarna i chokladen. Avsluta med att rulla dem i kokos. Låt dem stelna i kylen en stund innan de äts.

 

 

Delicatobollar