0 Läs mer >>
2 ingredienser... enklare än så här blir de inte. Dock tycker jag att den blir i sötaste laget med en hel burk karamelliserad mjölk så nästa gång jag gör denna så blir de bara en halv burk.
 
5 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk ( vill man ha den lite mindre söt, ta bara halva burken)
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Vispa grädden.
 
2. Häll i ca 2/3 av kolan och vispa lite till.
 
3. Klicka i resten av kolan och dra ev ut den lite med en gaffel.
 
4. Häll i en form  och stoppa i frysen, minst 12 timmar.
 
5.  Ät och njut.
 
 

Kolaglass

2 Läs mer >>
Denna kakan ska bara precis blandas, inte röras för mycket....
 
Vaniljkladdkaka med blåbär
ca 12-14 bit
 
150 g smör
1,5 dl marsanpulver
1,5 dl vetemjöl
3 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
blåbär
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Smält smöret och låt de svalna.
 
2. Blanda alla torra ingredienser.
 
3. Tillsätt äggen och sist det smälta smöret.
 
4. Häll smeten i en smörad och bröad springform (ca 24 cm).
 
5. Strö över frysta eller färska blåbär på kakan.
 
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i 20 minuter.
 
7. Servera med glass eller vispad grädde.
 
 
 
 

Vaniljkladdkaka med b...

2 Läs mer >>
Denna kaka är sååå god... de är nästan en sån där kaka som man kan bryta stora bitar och bara sitta och äta med händerna...kladdig, seg och chokladig =)
 
Chocolate chip gigant cookie
ca 10-12 bit
 
200 g mörk choklad
100 g Dumle (delade i 3 bitar)
175 g smör
1,5 dl socker
1,5 dl farinsocker
1 ägg
1,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl havregryn
3,75 dl vetemjöl
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Vispa båda sockersorterna och smöret poröst. Tillsätt ägget.
 
3. Blanda ner havregryn, salt, bikarbonat och vetemjöl.
 
4. Tillsätt sist hackad choklad (stora bitar) och dumlebitar. Spara några chokladbitar.
 
5. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform (24 cm) och tryck ut smeten så jämt som möjligt i formen.
 
6. Strö över de sparade chokladbitarna och grädda i ca 35 minuter.
 
7. God att äta som den är eller ljummen med glass/ grädde.
 
 
 

Chocolate chip gigant...

3 Läs mer >>
Denna kaka är helt gudomligt god, den riktigt smälter i munnen och man vill bara ha mer!! Tyvärr blev inte min kaka kanske den snyggaste men den smakade lika gott för de ;)
 
Fudgekaka med flingsalt
ca 12-14 bit
 
Botten:
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Fudge:
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
100 g smör
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Botten: Smält smöret.
 
2. Blanda övriga ingredienser, rör ner smöret och blanda försiktigt.
 
3. Häll i en smord och bröad springform (24 cm).
 
4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20 min.
 
5. Låt svalna.
 
6. Fudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret i en tjockbottnad kastrull.
 
7. Låt koka i 15 min.
 
8. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret och rör om tills smöret smält.
 
9. Häll över kakan och strö över lite flingsalt. Låt fudgen stelna några timmar (gärna över natten) innan servering.
 
För att göra de små vita hjärtanen som jag gjort på kakan så smält lite vit choklad och spritsa små droppar längs kanten och dra sedan en tandpetare igenom dom så bildas små hjärtan.
 
 
 
 

Fudgekaka med flingsa...

0 Läs mer >>
I helgen va jag på hembakat mässan i Uppsala och kom hem med lite produkter, bla en lakrits syrup som jag var sugen på att testa att baka med så idag gjorde jag dessa småkakor. Jag är verkligen dålig på att göra småkakor men dessa blev helt ok.
 
Lakrits brysselkex
ca 40-50 st
 
200 g smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
Lakritsextrakt, droppa i, blanda och smaka av (jag använde ca 1 msk lakrits syrup)
Saltlakritsflakes eller Lakritsgranulat
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Arbeta ihop allt utom strösslet till en deg.
 
2. Rulla degen till en rulle, ca 4 cm i diameter.
 
3. Rulla degen i strösslet så det fastnar runt om.
 
4. Lägg rullen i kylen medans du värmer ugnen till 175 grader.
 
5. Skär skivor ca 0,5 cm och grädda dom i ca 10 min.
 
 
 

Lakrits brysselkex

2 Läs mer >>
När jag hittade detta recept så kände jag direkt att "denna måste jag bara prova" och blev väldigt positivt överraskad...den såg så intetsägande ut men ack så god den var, och enligt mej (och sambon) så var den mycket godare dagen efter....så denna kan med fördel bakas en dag innan den ska bjudas på.
 
 
Äppelkaka "extra allt"
ca 8-10 bit
 
100 g smör
2 dl socker
1 ägg (jag tog 2 ägg)
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl grädde
 
Äppelfyllning
2-3 äpplen (för mej räckte det gott och väl med två)
1/2 msk kanel
2 msk socker
 
Kanelcrumble
50 g smör
50 g havregryn
50 g socker
50 g vetemjöl
1/2 msk kanel
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt på ugnen på 175 grader, smöra och bröa en avlång form på ca 1,5 liter.
 
2. Vispa socker och smör så det blir luftigt, rör ner ägget.
 
3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
 
4. Häll i grädden och rör snabbt ihop till en tjock smet. (den blir väldigt tjock, därav det andra ägget)
 
5. Skala, kärna ur och skiva äpplena och blanda med socker och kanel.
 
6. Nyp ihop ingredienserna till crumblen.
 
7. Tryck ner äpplena till ungefär hälften. Strö clumble över hela kakan.
 
8. Grädde 40-45 minuter i mitten av ugnen. Känn med en sticka att den är klar innan du tar ut den. låt den svalna och servera som den är, eller med lite god vaniljsås.
 
 
 

Äppelkaka "extra allt...