1 Läs mer >>
Den här kakan är perfekt till barnkalaset, den är färgglad och du får ut många bitar. Plus att de smakar riktigt gott!
 
Strösselrutor
ca 20 st
 
200 gr smör
5 st ägg
4 dl strösocker
1 dl kall mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Glasyr:

100 gr smör
200 gr florsocker
1 msk vatten
Strössel till dekoration

 

GÖR SÅ GÄR:

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en stor ugnsform på ca 20×30 cm med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt svalna.

3. Vispa ägg och socker poröst.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål, vänd ner det i äggvispet varvat med smöret och mjölken.

5. Fyll fomen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter (enligt originalreceptet ska denna tid räcka men för mej stämde de inte, jag var tvungen att ha den inne hela 45 min. Lägg en bit folie över kakan efter ca 25 min så bränns den inte om den måste vara inne längre tid.) Känn med en sticka att den kommer ur torr ur kakan. Låt kakan svalna.

6. Smält smöret till glasyren, ta av från plattan och vispa ner florsockret. Spä med vattnet tills du har en en krämig glasyr.

7. Bred glasyren över kakan och strö över strössel över. Skär kakan i bitar.

 

 

Strösselrutor

0 Läs mer >>
En mycket saftig och god äppelkaka som går supersnabbt att göra.
 
Äppelkaka med kanel och kardemumma
8-10 bit
 
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2-3 äpplen
2 msk strösocker
1 msk kanel
2 tsk nymalen kardemumma
 
Serveras med: Vaniljsås
 
GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på ca 22 cm i diameter.

2. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.

3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i smeten. Bred ut smeten i formen.

4. Skala och skiva äpplena och blanda skivorna med socker, kanel och kardemumma. Tryck ner äppelskivorna halvvägs i smeten.

5. Baka mitt i ugnen 35-40 minuter.

6. Låt kakan vila 10 minuter i formen innan su stjälper upp den.
 
 
 

Äppelkaka med kanel o...

0 Läs mer >>
Dessa är det mest perfekta segmjuka och kladdiga kakor som finns!
 
Kladdkakekakor
ca 20 st
 
50 g smör
150 g mjölkchoklad eller mörk choklad
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Smält smöret. Hacka chokladen och smält i smöret.
 
3. Rör samman strösocker och ägg, rör ner den smälta chokladen.
 
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljpulver och salt. Rör ner i smeten och blanda väl.
 
5. Ställ smeten i kylen 15 min för att den ska sätta sig.
 
6. Forma små bollar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper, tryck till lite lätt på varje boll.
 
7. Baka mitt i ugnen 8-12 minuter. 8 min = riktigt kladdiga, 12 min = segmjuka kakor.
 
8. Njut gärna tillsammans med ett glas kall mjölk till.
 
 
 
 
 
 
 

Kladdkakekakor