0 Läs mer >>
Detta är världens enklaste bakverk. Det går både snabbt att göra och smakar himmelskt gott!
 
Inbakad chokladkaka
ca 6-8 bit
 
1 paket färdig smördeg
1 st chokladkaka 200 g i valfri smak ex Daim, apelsin, mjölkchoklad
1 ägg
 
Garnering
Pärlsocker el nötter
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Ta ut smördegsarket ut förpackningen, se till att den är något större än chokladkakan.
 
2. Lägg chokladkakan på smördegsarket och skär sedan små remsor på snedden vid sidan om chokladkakan.
 
3. Vik sedan in remsorna upp ovanpå chokladkakan om vartannat. När hela är täckt så nyp ihop kanterna på kortsidan så att inget av chokladkakan syns.
 
4. Vispa upp ägget och pensla kakan och strö sedan med pärlsocker eller valfri garnering.
 
5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
 
 
 

Inbakad chokladkaka

2 Läs mer >>
Detta är kladdkakan med stort K för den som gillar kokos.
 
Kokoskladdkaka
ca 8-10 bit
 
150 g smör
2 3/4 dl socker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokos
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
 
Garnering
Florsocker
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret.
 
2. Häll smörblandningen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
 
3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23-24 cm i diameter.
 
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24-30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
 
5. Pudra över lite florsocker och servera gärna med lite vispgrädde till.
 
 
 
 
 

Kokoskladdkaka

0 Läs mer >>
God, luftig kaka med tydlig äppel och kanel smak. En favorit bland långpannekakorna.
 
Äppelrutor med kanel
ca 24 st
 
150g smör
1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 äpplen, skalade och rivna
 
Smaksättning
2 tsk mald kanel
2 msk socker
 
Garnering
Florsocker
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt mjölken.
 
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
 
3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rö ner blandningen i smeten och rör ihop allt till en slät smet. Blanda sist ner de rivna äpplena.
 
4. Häll hälften av smeten i en långpanna, ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper. Pudra över kanel och socker. Bred ut resten av smeten ovanpå. Rör om lite försiktigt med en gaffel så att kakan blir marmorerad.
 
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 32-35 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.
 
6. Pudra florsocker över rutorna innan servering.
 
 
 

Äppelrutor med kanel

1 Läs mer >>
En riktig hit på kalasbordet. Gör en rund kaka av chokladbollssmeten istället för runda bollar.
 
Chokladbollskladdkaka
ca 12-15 bitar
 
8 dl havregryn
150 g smör, rumsvarmt
1 dl kokos
1 msk vaniljsocker
2 1/2 msk kakao
3 msk kallt kaffe
2 1/2 dl florsocker (kan bytas ut mot 2 dl strösocker)
ca 1/2 dl vatten
 
Garnering
150 g choklad, mörk, ljus eller mjölkchoklad
kokos eller pärlsocker
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Nyp ihop havregryn och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en lite kladdig deg.
 
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22-23 cm i diameter. Tryck ut chokladbollssmeten i formen.
 
3. Tag bort kanten på formen och stjälp över kakan på en tallrik. Ta bort pappret och botten.
 
4. Smält chokladen över vattenbad.
 
5. Bred ut chokladen på kakan.
 
6. Strö över kokos eller pärlsocker och låt chokladen stelna i kylen. Förvara kakan i kylen.
 
 
 

Chokladbollskladdkaka

0 Läs mer >>
Jättegod kaka som kan göras med vilka bär som helst. Den kan självklart göras både gluten och laktos/mjölkfri.
 
Bärkaka i långpanna
ca 20 bitar
 
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl valfria bär ex blåbär/lingon/körsbär/vinbär/björnbär/krusbär/hallon
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Smält smöret och låt de svalna.
 
2. Vispa äggen och sockret tillsammans.
 
3. Rör ner resten av ingredienserna och det smälta smöret, utom bären.
 
4. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över bären.
 
5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30-35 min, tills kakan har fått en något gyllengul färg.
 
6. Låt kakan svalna i formen och skär sedan upp i lämpligt stora bitar.
 
 
 
 
 
 

Bärkaka i långpanna