Gyllene tigerkaka

Bara för att de inte är jul så betyder de inte att man inte kan baka med den underbara kryddan saffran.
 
Gyllene tigerkaka
 
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (Dr. Oetker)
2 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl gräddfil
1 msk kakao
1 msk Saffransarom (Dr. Oetker)
 
1. Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 liter. Smält smöret.
 
2. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
 
3. Rör ihop äggblandningen med gräddfil, avsvalnat smör och mjölblandningen.
 
4. Rör samman till en jämn smet men vispa inte i onödan.
 
5. Dela smeten i två skålar. drygt hälften av smeten i den ena skålen och knappt hälften i den andra.
 
6. Blanda den större smeten med saffran och den mindre mängden med kakao.
 
7. Häll hälften av den gyllene smeten i formen. Häll på kakaosmeten och resten av den ljusa. Dra med en gaffel genom smeten så kakan blir tigerrandig.
 
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 timme. det går att grädda med eller utan varmluft. Gräddningstid och temperatur är densamma.
 
 
 

Kommentera här: