Chokladmoussetårta med hallon och lakrits

Denna underbara tårta gjorde jag till julafton. Vi var 7 st vuxna och de blev mycket kvar då den är ganska hög och mastig i smaken så räcker de med en ganska liten bit.
 
Chokladmoussetårta med hallon och lakrits
8-12 bitar
 
Kladdkakebotten
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
 
Choklad- och lakritsmousse
2 gelatinblad
200 g mörk blockchoklad
1 dl turkisk peppar-karameller, krossade
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl florsocker
 
Hallonmousse
3 gelatinblad
250 g hallon, passerade genom en sil
0,75 dl florsocker
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Kladdkakebotten: Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao.
 
2. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl och avsluta med att rör ner äggen i smeten.
 
3. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd rund form med avtagbar botten.
 
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 min. Låt svalna.
 
 
1. Choklad- och lakritsmousse: Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
 
2. Smält chokladen över ett vattenbad, och krossa under tiden lakritskaramellerna.
 
3. Vispa grädden i en bunke.
 
4. Vispa upp äggen tillsammans med florsockret i en annan bunke.
 
5. Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen, rör tills de har smält helt. Rör sedan ner lakritskrosset.
 
6. Vispa ner choklad- och lakritsröran i äggsmeten, vispa under hela tiden.
 
7. Avsluta med att röra ner den vispade grädden i smeten.
 
8. Häll moussen ovanpå den svalnade chokladbotten, och ställ in i kylen. Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.
 
 
1. Hallonmoussen:Om hallonen är frysta, börja med att tina dem, och mixa dem sedan med en stavmixer.
 
2. Passera de mixade hallonen genom en sil ner i en liten kastrull.
 
3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, minst i 5 min.
 
4. Värm upp den silade hallonvätskan tills den nästan når kokpunkten, ta den av värmen och rör ner gelatinbladen.
 
5. Vispa upp grädden i en bunke.
 
6. Vispa upp ägg och florsocker i en annan bunke.
 
7. Vispa ner hallonvätskan i äggsmeten, och rör sedan ner grädden i smeten.
 
8. Bred ut moussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka tårtan i kylen i minst 4-6 timmar före den ska skäras upp.
 
 
 

Kommentera här: